Cavel's Up

15-04-2019

In Gavel's Up gaan we elke maand kort in op de meest recente, belangrijke gebeurtenissen in de kunstwereld.

Tussen 28 en 31 maart vond in Hong Kong de zevende editie van Art Basel plaats. Art Basel is een fenomeen. De kunstbeurs ontstond in 1970. De kleine beurs in het Zwitserse Basel groeide uit tot één van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Op vandaag zijn er jaarlijkse edities in Miami, Hong Kong en uiteraard Basel. Elke beurs is zo ontworpen om de stijl van haar gaststad te representeren. Toch trok in Hong Kong vooral KAWS de aandacht. De voormalige graffitikunstenaar uit New Jersey is in de laatste jaren uitgegroeid tot een ware marktrevelatie. Zijn typerende kunstwerken breken op de grote veilingen al jaren prijsrecords. Enkele dagen geleden verkocht Sotheby's een KAWS schilderij met bescheiden afmetingen voor 13 miljoen euro. Sotheby's had het werk geschat op 1 miljoen euro. Niet iedereen kan het werk van Brain Donnely, a.k.a. KAWS, smaken. Niettemin is de kunstenaar te groot geworden om zomaar te negeren. Zo trok KAWS in Hong Kong de aandacht met een 37-meter-lang, opblaasbaar kunstwerk dat in Hong Kongs Victoriahaven dreef.

Een betwist kunstwerk in de collectie van het Wadsworth Atheneum in Hartford (VS), werd door experten uit Amsterdam met zekerheid toegeschreven aan Vincent van Gogh. Tijdens de analyse werd duidelijk dat de verf, de stijl en het linnen doek overeen kwam met ander werk van Van Gogh. Daarnaast werd via X-ray technologie ook een spookachtig zelfportret in de ondertekening teruggevonden.

's Werelds bekendste inpakker, de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo, heeft toestemming gekregen de Arc de Triomphe in te pakken. Voor het eerst sinds de dood van zijn medewerker, Jeanne-Claude, zal Christo terugkeren naar zijn bekende inpakstijl. Van 18 maart tot 15 juni 2020 zal het Parijse monument met honderden vierkante meters recycleerbaar polypropyleen ingepakt zijn. Christo pakte eerder al de Reichstag in Berlijn, de Pont Neuf in Parijs en de Kunsthalle in Bern in.

Het duurste schilderij ooit is spoorloos. Op 15 november 2017 slaagde Christie's erin een werk dat niet met zekerheid aan Leonardo Da Vinci valt toe te schrijven, te veilen voor bijna 400 miljoen euro. Na de veiling verdween het werk. Ondanks aankondigingen van het Louvre in Parijs en Abu Dhabi om het werk tentoon te stellen, werd het werk nooit meer gezien. Allerhande complottheorieën doen de ronde. Steevast komen Israël, Trump en Russische oligarchen ter sprake. De consensus lijkt echter te stellen dat het werk in handen is van het  Cultuur & Toerisme departement van de Verenigde Arabische Emiraten en/of de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Bin Salman, bekend van zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de moord op Saoedisch journalist Jamal Khashoggi, lijkt de logische keuze. Als de facto staatshoofd van oliestaat Saoedi-Arabië, bezit hij de financiële draagkracht om 400 miljoen euro op tafel te leggen en het is geen geheim dat de kroonprins een kunstliefhebber is.  

© 2019 Subliem. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin